Over bonaire

Bonaire is een eiland gelegen in het Caribisch gebied, maar dat officieel tot het land Nederland hoort. Sinds het opheffen op 10-10-2010 van de Nederlandse Antillen als zelfstandig land is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland geworden.

Bonaire is tevens één van de ABC-eilanden (Aruba – Bonaire – Curaçao) en behoort tot de Kleine Antillen oftewel de Benedenwindse Eilanden.

Bonaire is een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen, maar wordt door de uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden ook redelijk veel bezocht door internationale toeristen, onder andere vanuit de Verenigde Staten van Amerika. Wie op vakantie naar Bonaire gaat die mag rekenen op een gastvrije omgeving, heerlijk tropisch weer en vooral veel genieten in een veilige omgeving.

Bonaire behoort tot de meest veilige bestemmingen van het hele Caribisch gebied. Wat een sterke misvatting is, is dat er op Bonaire weinig te beleven valt. Natuurlijk is er hier geen sprake van massatoerisme dat het eiland overspoelt, maar wel van een vakantiebestemming waar je je rust kunt vinden en de levendigheid op kunt zoeken als je dat wilt. Als je het eiland gaat ontdekken per fiets of scooter dan zie je dat er op Bonaire vooral veel struiken en cactussen voorkomen. Door ontbossing is de hoeveelheid bomen zeer sterk gereduceerd. Op toeristische plekken zie je redelijk wat palmbomen staan. Deze bomen kwamen van oorsprong niet voor op Bonaire. Ze zijn door mensen geïmporteerd en geplant.

Palmbomen gedijen over het algemeen goed hier. Inheemse bomen die je best veel op Bonaire tegenkomt zijn de Kibra Hacha en de watapana (divi-divi). Helemaal ideaal voor het warme en droge klimaat van Bonaire zijn de cactussen die je in allerlei soorten, vormen en maten tegenkomt. De meest voorkomende cactus op het eiland is de cadushi.

De Latijnse naam is Cereus repandus. De cadushi wordt ook wel Peruviaanse appel cactus genoemd. Deze zuilcactus komt voor in Zuid-Amerika en de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). De cactus dient als grondstof voor de Cadushi likeur die in Rincon gemaakt wordt. Ook de Lemaireocereus marginatus zie je best veel op het eiland. Mocht je een rijtje van deze cactussen tegen elkaar zien staan dan is dat geen natuurlijk proces geweest. Ze zijn dan door mensenhanden geplant om een natuurlijke erfafscheiding te creëren. Rond de Lacbaai zie je veel mangrove. Deze lagune is grotendeels beschermd gebied waar veel vogels, vissen en andere dieren voorkomen. Je kunt de mangrove alleen maar onder begeleiding bezoeken. wilde ezels op Bonaire Bonaire kent een grote verscheidenheid aan landdieren.

Twee soorten zoogdieren die je vrijwel zeker onderweg tegen zult komen zijn ezels en geiten. Van beide dieren loopt er een redelijk grote populatie vrij over het eiland rond. Het aantal ezels wordt op Bonaire wel gereguleerd. Dit onder andere vanwege het grote aantal ongelukken dat plaatsvond waarbij er ezels betrokken waren. Het aantal ongevallen loopt wel terug. In het water kun je ook zoogdieren spotten: dolfijnen. Rond Bonaire laten verschillende dolfijnsoorten zich zien. De grootste kans hierop heb je vanaf een boot (en dan met name tussen Bonaire en Klein Bonaire).

Wie echter geluk heeft die kan dolfijnen vanaf de wal spotten. De dieren zijn niet schuw en daardoor is er regelmatig contact tussen mens en dier. leguaan Reptielen zijn ook volop vertegenwoordigd op Bonaire. Vooral hagedissen, gekko’s en leguanen zul je regelmatig zien. En als je ze niet direct ziet dan verraden ze hun aanwezigheid wel door geritsel in de bossen. Een ander reptiel dat voorkomt is de zilverslang. Deze niet giftige slang is de enige slangensoort die je zou kunnen spotten op Bonaire. Voor vogelliefhebbers is Bonaire een waar paradijs. Er komen meer dan tweehonderd vogelsoorten voor. De meest bekende vogel is de Caribische flamingo. Deze zalmoranje vogels worden als de nationale vogel gezien. Je ziet deze prachtige gekleurde vogels dan ook veelvuldig in allerlei uitingen terug. De luchthaven van Bonaire heeft ook als bijnaam ‘Flamingo Airport’. Flamingo’s spot je op plekken waar zout water te vinden is zoals het Pekelmeer, het Gotomeer en bij de Lac lagune.

Je mag de dieren niet benaderen. Andere vogels die beschermd zijn op Bonaire zijn de geelvleugelamazone, de gele troepiaal en het bepaald niet schuchtere suikerdiefje. Deze laatste vogel heet officieel Coereba flaveola. Zijn zucht naar suikers brengt hem geregeld in de buurt van mensen om daar eten van borden te pikken of restjes limonade of andere zoetigheid te ‘pikken’. Een groep flamingo’s in de zoutpannen De onderwaterwereld Bonaire staat natuurlijk het bekendst vanwege haar onderwaterwereld. De koraalriffen rond Bonaire en Klein Bonaire bieden een goede leefomgeving voor een groot aantal vissoorten en andere onderwaterdieren.

Niet voor niets dat ongeveer de helft van de overnachtende toeristen op Bonaire speciaal naar het eiland komt om te duiken of te snorkelen. Bonaire wordt gezien als één van de beste plekken ter wereld om te duiken. In menig toplijstje van duikspots wereldwijd staat Bonaire dan ook vaak hoog in de top 10. De overheid doet er veel aan om het koraal en de onderwaterwereld te beschermen. Dat begint al met het goed schoonhouden van stranden, maar ook met regelgeving en regulering. Zo is het verboden om met handschoenen te duiken of te snorkelen om de doodsimpele reden om de verleiding te groot te maken om koraal aan te raken. Aanraking door mensenhanden kan funest zijn voor het kwetsbare koraal. In de wateren rond Bonaire kun je zeeschildpadden zien. Er komen maar liefst vijf soorten zeeschildpadden voor bij Bonaire. De grootste kans om zeeschildpadden tegen te komen is ten zuidwesten van Bonaire en net ten zuiden van Klein Bonaire.

Als je het eiland gaat ontdekken dan zie je dat er op Bonaire vooral veel struiken en cactussen voorkomen. Door ontbossing is de hoeveelheid bomen zeer sterk gereduceerd. Op toeristische plekken zie je redelijk wat palmbomen staan. Deze bomen kwamen van oorsprong niet voor op Bonaire. Ze zijn door mensen geïmporteerd en geplant. Palmbomen gedijen over het algemeen goed hier. Inheemse bomen die je best veel op Bonaire tegenkomt zijn de Kibra Hacha en de watapana (divi-divi). Helemaal ideaal voor het warme en droge klimaat van Bonaire zijn de cactussen die je in allerlei soorten, vormen en maten tegenkomt. De meest voorkomende cactus op het eiland is de cadushi. De Latijnse naam is Cereus repandus. De cadushi wordt ook wel Peruviaanse appel cactus genoemd. Deze zuilcactus komt voor in Zuid-Amerika en de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). De cactus dient als grondstof voor de Cadushi likeur die in Rincon gemaakt wordt. Ook de Lemaireocereus marginatus zie je best veel op het eiland.

Mocht je een rijtje van deze cactussen tegen elkaar zien staan dan is dat geen natuurlijk proces geweest. Ze zijn dan door mensenhanden geplant om een natuurlijke erfafscheiding te creëren. Rond de Lacbaai zie je veel mangrove. Deze lagune is grotendeels beschermd gebied waar veel vogels, vissen en andere dieren voorkomen. Je kunt de mangrove alleen maar onder begeleiding bezoeken. wilde ezels op Bonaire Bonaire kent een grote verscheidenheid aan landdieren. Twee soorten zoogdieren die je vrijwel zeker onderweg tegen zult komen zijn ezels en geiten.

Van beide dieren loopt er een redelijk grote populatie vrij over het eiland rond. Het aantal ezels wordt op Bonaire wel gereguleerd. Dit onder andere vanwege het grote aantal ongelukken dat plaatsvond waarbij er ezels betrokken waren. Het aantal ongevallen loopt wel terug. In het water kun je ook zoogdieren spotten: dolfijnen. Rond Bonaire laten verschillende dolfijnsoorten zich zien. De grootste kans hierop heb je vanaf een boot (en dan met name tussen Bonaire en Klein Bonaire). Wie echter geluk heeft die kan dolfijnen vanaf de wal spotten. De dieren zijn niet schuw en daardoor is er regelmatig contact tussen mens en dier. leguaan Reptielen zijn ook volop vertegenwoordigd op Bonaire. Vooral hagedissen, gekko’s en leguanen zul je regelmatig zien. En als je ze niet direct ziet dan verraden ze hun aanwezigheid wel door geritsel in de bossen. Een ander reptiel dat voorkomt is de zilverslang.

Deze niet giftige slang is de enige slangensoort die je zou kunnen spotten op Bonaire. Voor vogelliefhebbers is Bonaire een waar paradijs. Er komen meer dan tweehonderd vogelsoorten voor. De meest bekende vogel is de Caribische flamingo. Deze zalmoranje vogels worden als de nationale vogel gezien. Je ziet deze prachtige gekleurde vogels dan ook veelvuldig in allerlei uitingen terug. De luchthaven van Bonaire heeft ook als bijnaam ‘Flamingo Airport’. Flamingo’s spot je op plekken waar zout water te vinden is zoals het Pekelmeer, het Gotomeer en bij de Lac lagune. Je mag de dieren niet benaderen. Andere vogels die beschermd zijn op Bonaire zijn de geelvleugelamazone, de gele troepiaal en het bepaald niet schuchtere suikerdiefje. Deze laatste vogel heet officieel Coereba flaveola. Zijn zucht naar suikers brengt hem geregeld in de buurt van mensen om daar eten van borden te pikken of restjes limonade of andere zoetigheid te ‘pikken’. Een groep flamingo’s in de zoutpannen De onderwaterwereld Bonaire staat natuurlijk het bekendst vanwege haar onderwaterwereld. De koraalriffen rond Bonaire en Klein Bonaire bieden een goede leefomgeving voor een groot aantal vissoorten en andere onderwaterdieren. Niet voor niets dat ongeveer de helft van de overnachtende toeristen op Bonaire speciaal naar het eiland komt om te duiken of te snorkelen. Bonaire wordt gezien als één van de beste plekken ter wereld om te duiken. In menig toplijstje van duikspots wereldwijd staat Bonaire dan ook vaak hoog in de top 10.

De overheid doet er veel aan om het koraal en de onderwaterwereld te beschermen. Dat begint al met het goed schoonhouden van stranden, maar ook met regelgeving en regulering. Zo is het verboden om met handschoenen te duiken of te snorkelen om de doodsimpele reden om de verleiding te groot te maken om koraal aan te raken. Aanraking door mensenhanden kan funest zijn voor het kwetsbare koraal. In de wateren rond Bonaire kun je zeeschildpadden zien.

Er komen maar liefst vijf soorten zeeschildpadden voor bij Bonaire. De grootste kans om zeeschildpadden tegen te komen is ten zuidwesten van Bonaire en net ten zuiden van Klein Bonaire.

voor meer info

Contact

Heeft u nog vragen over onze verhuur en/of services?
Stuur ons gerust een mail.